Sabtu, 9 Jun 2012

cili jeruk mudah


bahan: 
200gm cili hijau yang fresh a.k.a tegang,berkilat,licin
1sudu kecik garam
1sudu kecik gula
325ml @ 1botol cuka buatan - brands jalen botol kuning-

care:
- potong cili hijauikut kesukaanjgn terlalu nipis dan jgn terlalu tebal
 - cuci cili dan buang bijinya yang terapung2 tu
- jemur atas surat khabar di bawah terik matahari hingga cili/surat khabar tu kering sekitar 1jam ke 2jam
- masuk dalam balang/bekas tuang semua cuka 1 botol tu letak garam n gule
- tutup balang tu dan biarkan sehingga cili bertukar warne pudar sekitar 3 ke 4jam

***siap dan boleh di makan....cili jeruk ni boleh tahan boleh  sehingga 2minggu tanpa di simpan dalam peti sejuk***

***tiada selaput putih or bau yang kureng sedap,tidak perlu air panas......simple......***


resepi by : http://www.dapurkakjee.com/ tq dear..... :-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan