Rabu, 7 November 2012

cencaru bakar dan air asam


bahan:

seekor ikan cencaru bersaiz besar anggaran 500gm
(bersihkan danbelah belakang)

minyak masak

tumbuk bahan2 di bawah ini:
halia
kunyit hidup
bawang putih
garam

cara:
- lumurkan semua bahan tadi kepade ikan dan tuang sedikit minyak.
- bakar dlm oven dengan kepanasan 200oc 1jam api atas bawah
(harus di balik2kan ikan agar masak serata)

air asam jawa yang best!!!


bahan:

asam jawa
air masak
garam/gula
limau kasturi
cili padi
tomato
bawang besar

cara:
- perah asam jawa dan buang bijinya
- potong semua bahan2 di atas dan satukan dgn air asam jawa
- sedia di hidangan bersama ikan cencaru bakar
* sesuai di hidangkan bersama ulam2man dan sambal belacan




Tiada ulasan:

Catat Ulasan