Sabtu, 3 September 2011

rendang daging versi anum

bahan:
bawang putih
bawang kecil
halia
lengkuas
serai
> kisar bahan di atas hingga halus
cili giling/cili boh/chilli paste
daging lembu
rempah kari daging adabi
santan kelapa
kerisik
daun limau purut
daun kunyit
kicap manis(tak letak pun tak apa)
minyak masak
garam,gula,serbuk pasti sedap knorr,serbuk perasa ayam
cara:
-tumis bahan yang di kisar hingga harum dan separuh garing
-masukan cili giling tumis lagi hingga garing
-masuk pula rempah kari daging tumis lagi
-setelah garing masukan daging gaul rata-rata dan biarkan hingga daging masak hingga empuk
-masukan santan gaul rata masak lagi hingga sebati
-masukan kicap manis kacau lagi
-masukan garam,gula,serbuk pasti sedap knorr,serbuk perasa ayam
-akhir sekali masukan kerisik,daun limau purut dan daun kunyit
-masak lagi hingga rata sebati dan empuk
-sedia untuk di makan bersama ketupat dan lemang


Tiada ulasan:

Catat Ulasan