Sabtu, 24 September 2011

cupcake comel

Bahan:
200gram gula pasir halus
250gram majerin/butter
Telur ayam 5biji gred A/B
*250 gram tepung gandum
*½sudu teh soda
*½sudu teh baking
(ayak bahan yang bertanda *)
½sudu teh esen vanila
3sudu besar susu pekat manis

Cara:
-         Gula dan majerin putar hingga kembang dengan kelajuan tinggi selama 10 hingga 15 minit.
-         Masuk telur sebiji demi sebiji hingga habis dan putar lagi.masuk susu dan esen dan putar lagi hingga rata.
-         Gunakan  senduk/spatula masuk tepung sedikit demi sekit hingga habis dan gaul hingga rata.
-         Hias ikut krativiti individu.
bahan topping:

1 cawan krimwell
1 cawan  majerin/butter
1 cawan gula aising (ayak)
perasa/perwarna
paipping beg/nozzel

cara:
-putar hingga ringan dan putih kesemua bahan-bahan selama 10 ke 15minit dengan kelajuan tinggi.
-masuk pula perasa dan asing jika hendak mewarnakan lebih dari satu warna.
-siap di masukan dalam paipping beg yg sudah berserta nozzel.
-hias mengikut kehendak sendiri dan tabur colour rice untuk menyerlahkan lagi,selamat mencuba.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan