Ahad, 15 Julai 2012

rendang ayam goreng cili api HIGOAT PREMIUM


bahan:
ayam - di potong kecil,basuh dan toskan
** gaul dengan garam dan goreng sekatika hingga sedikit kekuningan**

daun limau purut - basuh/hiris halus
daun kunyit - basuh/hiris halus
serai - basuh dan ketuk/titikkan
serbuk RENDANG - adabi brand
kerisik
air asam jawa
minyak masak
air putih
SUSU HIGOAT PREMIUM/ santan - bancuh seperti santan cair
garam/gula/serbuk pati ayam knoor/serbuk pasti sedap knoor

bahan kisar:
bawang besar
bawang putih
cili padi
halia
kunyit
lengkuas
serai
air

cara:
- panaskan minyak masukan serai yang di ketuk terlebih dahulu bagi naik bau
- masukan pula bahan kisar dan tumis hingga garing naik bau dan pecah minyak
- masukan pula serbuk RENDANG adabi kacau rata dan renih seketika
- masukan air asam jawa dan biar sebati dan masukan ayam yang di goreng td
- kacau rendang biar renih seketika kemudian masukan air dan biar mendidih
- masukan daun kunyit/daun limau purut dan SUSU HIGAOT PREMIUM/santan dan terus kacau perlahan2
- masukan pula kerisik dan biar seketika sebelum masukan garam/gula/serbuk pati ayam knoor/serbuk pasti sedap knoor,renih lagi sambil kacau perlahan2 hingga rendang pekat dan sedia utk di hidangkan
* jaga api dan sentiasa kacau rendang jangan biar rendang pecah santan/susu*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan