Isnin, 21 Mei 2012

nasi lemak HIGOAT PREMIUM istimewa


bahan nasi lemak:
beras
bawang besar - hiris
halia -halia
serai - ketuk/titikan
daun pandan - koyak dan simpulkan
sedikit garam
sedikit halba
air putih mengikut sukatan beras air
3SACHET SUSU HIGOAT PREMIUM + AIR PANAS
*bagi 2pot beras untuk mendapatkan hasil yang sedap*

cara masak:
basuh beras bersih campur semua bahan dan masak nasi hingga kering

bahan sambal udang:
udang - kupas,basuh dan toskn
bawang besar
bawang putih
halia
cili kering
air putih
^ kisar bhn ini
air asam jawa
garam,gula,serbuk pati ayam,serbuk pasti sedap
minyak masak,air putih

cara masak sambal:
1- tumis bahan kisar hingga garing dan naik bau
2- masukan air asam jawa dan bahan perasa
3-masukkan udang,air putih renih lagi sedia utk di hidangkan

bahan sampingan:
 timun
telur rebus / telur goreng
ikan bilis dan kacang tanah goreng

NOTA: SUKATAN BAHAN TIDAK DI SEDIAKAN BERGATUNG PADA PILIHAN UNTUK BERAPA HIDANGAN YANG INGIN DI HASILKAN

SELAMAT MENCUBA


Tiada ulasan:

Catat Ulasan