Isnin, 21 Mei 2012

udang masak kunyit cara anum


udang masak kunyit cara anum

bahan A hirisan:
udang sedehana besar - kupas,basuh dan toskan
cili padi - belah 2
bawang besar - hiris halus bulat
bawang putih - hiris nipis
halia - hiris nipis
bahan B bahan kisar:
bawang besar
bawang putih
halia
lengkuas
serai
cili kering
air putih

bahan lain:
kunyit serbuk
sedikit air putih *jika mahu berkuah*
garam,gule,serbuk pati ayam,serbuk pasti sedap
minyak masak

cara memasak:
1- panaskan minyak tumis kesemua bahan A kecuali udang hingga layu dan naik bau
2- masukan bahan B tumis lagi hingga bahan rata dan sedikat garing
3-masukan bahan perasa kacau rata dan masukan udang kacau rata
4- masukan air *jika mahu berkuah* renih seketika,siap utk di hidangkan

NOTA: SUKATAN BAHAN TIDAK DI SEDIAKAN,IKUT KESESUAIAN UDANG..HIDANGAN SEPERTI DI GAMBAR SEPERTI MAKAN DI KEDAI MIX UTK 2 ORANG MAKAN,ANGARAN UDANG INI 15EKOR,BAHAN B YANG DI GUNAKAN ADALAH SATU SUDU MAKAN SAHAJA...

SELAMAT MENCUBA


Tiada ulasan:

Catat Ulasan