ayam - di potong kecil,basuh dan toskan
bahan tumisan& kisar:
bawang besar
bawang putih
halia
lengkuas
serai
cili kering
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga
minyak masak
air putih
2SACHET SUSU HIGOAT +150ML AIR PANAS
rempah kari daging
kerisik
serai - ketuk.titik
garam,gula,serbuk pati ayam,serbuk pasti sedap
cara memasak:
1- panaskan minyak masak masukan bahan kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga dan serai tumis seketika hingga naik bau
2- masukan bahan kisar kacau dan renih hingga garing dan naik bau
3- masukan rempah kari kacau sebati dan masukan air renih lagi
4- masukan ayam dan biarkan hingga empuk
5- setelah ayam empuk dan kuah memekat,masukan susu higoat dan kacau sebati renih seketika siap utk di hidangkan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan