Selasa, 6 November 2012

daging black paper



bahan2:
500gm daging - potong kecil dan nipis

bahan hiasan:
* kacang panjang - potong 1inci
* ubi kentang - potong bulat 
(basuh,gaul dgn garam dan goreng ketepikan)
bawang di potong bulat
cili hijau dan merah di potong serong


bahan hiris: 1biji bawang besar - hiris
2ulas bawang putih - hiris
1inci halia - hiris
10biji cili padi - hiris
2batang serai - ketok
1sudu makan serbuk kunyit

1sudu teh serbuk lada hitam
2sudu makan sos tiram
3sudu makan kicap manis

1cawan air putih
garam/gula/serbuk pati ayam/knorr pasti sedap
1/2cwn minyak masak

cara masak:
- panaskan minyak tumis serai dan masukan bahan2 hiris tadi hingga naik bau dan layu
- masukan daging kacau rata2 biar air daging keluar
- masukan serbuk kunyit,serbuk lada hitam,sos tiram,kicap manis dan garam/gula/serbuk pati ayam/knorr pasti sedap renih sampai mendidih dan daging empok
- jike daging belum empok letak air 1 cawan or 2 cawan biarkan mendidih dan kuah pekat
- bila dah hampir selesai masukan bahan hiasan dan sedia untuk di hidangkan


Tiada ulasan:

Catat Ulasan