Selasa, 28 Februari 2012

ayam masak lemak cili api HiGOAT

bahan :
ayam - bersihkan
kunyit serbuk - brand adabi
garam
serbuk ayam
minyak masak
^ goreng ayam dan ketepikan

bawang besar
bawang putih
halia
cili kering
cili api
air
^blander bahan di atas hingga halus

2sechet SUSU HiGOAT - bancuh
kentang - kupas,potong dan basuh
air asam jawa
kunyit serbuk - brand adabi
air putih
garam/gula/serbuk pati ayam
minyak masak

cara :
- panaskan minyak tumis bahan blander dan masukan kentang hingga garing,pecah minyak,naik aroma dan kentang empuk.
- masukan serbuk kunyit dan tumis seketika masukan air asam jawa dan air putih biarkan seketika mendidih
- masukan serbuk ayam,garam,gula dan biar mendidih seketika
- masukan ayam yang siap di goreng tadi dan akhir sekali
- masukan SUSU HiGOAT yang siap di bancuh dan kacau rata biar mendidih seketika dan siap di hidangkan



Tiada ulasan:

Catat Ulasan