250gm butter/majerin/planta
200gm gula halus
4biji telur ayam A
220gm tepung naik sendiri
50gm air panas
1sachet HIGOAT MILK POWDER
1sudu teh esen vanila
cipcoklat
corn flakes
cara :
- mixer dengan kelajuan tinggi butter dan gula hingga kembang dan putih
- pelahankan kelajuan mixer dan masukan telur sebiji demi sebiji hingga habis dan putar lagi
- masukan tepung berselang seli dengan susu HIGOAT sehingga habis dan rata
- masukan cipcoklat dan kacau sebati,bakar dalam cup/loyang hingga masak sempurna suhu 170c
RUJUKAN RESEPI DARI: Mona D'Zhariff (RAKAN FB)
# RESEPI INI SUDAH DI OLAH MENGIKUT CITA RASA SAYA
butter cream :
250gm butter
250gm krimwell
125gm gula aising - ayak
200gm golden syrup
esen ros
pewarna
cara :
- pukul butter dan krimwell hingga putih dan gebu dengan kelajuan tinggi
- gula asing masuk dalam mixer dan terus dengan kelajuan tinggi hinnga licin dan geebu
- pelahan kan mixer dan masukan golden syrup dan mix lagi hingga putih dan creamy,sedia untuk di gunakan
- masukan esen ros dan kacau sebati,bahagi untuk di warnakan,hias ikut kretif masing2
RUJUKAN RESEPI DARI: masam manis blog (Azlita Aziz FB)
# RESEPI INI SUDAH DI OLAH MENGIKUT CITA RASA SAYA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan