250gm tepung cap cempaka/wau/bluekey - ayak
2biji telur B - suhu bilik (kalau telur C pakai 3biji)
1sudu teh ovallete
220gm gula halus/caster
1penutup esen vanila
3/4 cawan asikrim soda
(brand mirinda botol biru jangan pakai brand F&N ye rase sodanye kuat)
perwarna dan filling
cara :
-telur,ovallete,gula esen vanila mix dengan kelajuan tinggi hingga gebu putih
(macm apam polkadot jugak)
-masukan tepung berselang seli dengan air aiskrim soda hingga habis dengan kelajuan perlahan hingga rata keseluruhan
-bahagikan untuk mewarna dan letak dalam paipping bag
(mcm apam polkadot juga caranya sama)
TIP :
*AIR KUKUSAN "WAJIB" PANAS MENGELEGAK "API BESAR"
*SEMUA BAHAN DALAM SUHU BILIK TIADA YANG SEJUK PETI
*TUTUP KUKUSAN DENGAN KAIN
* TEMPOH KUKUS 5 KE 7MINIT SAHAJA
RUJUKAN RESEPI DARI: BLOG SEMANIS GULA (DAPUR KAKZU)
# RESEPI INI SUDAH DI OLAH MENGIKUT CITA RASA SAYA
# AMARAN KERAS = RASANYA LEBIH SEDAP,LEBIH GEBU,LEBIH LEMBUT SEPERTI KAPAS RASA HAMPIR 90% SAMA SEPERTI APAM POLKADOT
Itu hari sy buat apam ni dia keras,,,mula2 angkat dia lmbut lagi,,,bila lama kat luar dia jdi mkin kecut dan keras,,,,sebab ape ye blh jadi mcm ni
BalasPadam