Isnin, 2 Januari 2012

apam senyum manis

bahan :
250gm tepung cap cempaka/wau/bluekey - ayak
2biji telur B - suhu bilik (kalau telur C pakai 3biji)
1sudu teh ovallete
220gm gula halus/caster
1penutup esen vanila
3/4 cawan asikrim soda
(brand mirinda botol biru jangan pakai brand F&N ye rase sodanye kuat)
perwarna dan filling

cara :
-telur,ovallete,gula esen vanila mix dengan kelajuan tinggi hingga gebu putih
(macm apam polkadot jugak)
-masukan tepung berselang seli dengan air aiskrim soda hingga habis dengan kelajuan perlahan hingga rata keseluruhan
-bahagikan untuk mewarna dan letak dalam paipping bag
(mcm apam polkadot juga caranya sama)

TIP :
*AIR KUKUSAN "WAJIB" PANAS MENGELEGAK "API BESAR"
*SEMUA BAHAN DALAM SUHU BILIK TIADA YANG SEJUK PETI
*TUTUP KUKUSAN DENGAN KAIN
* TEMPOH KUKUS 5 KE 7MINIT SAHAJA

RUJUKAN RESEPI DARI: BLOG SEMANIS GULA (DAPUR KAKZU)
# RESEPI INI SUDAH DI OLAH MENGIKUT CITA RASA SAYA
# AMARAN KERAS = RASANYA LEBIH SEDAP,LEBIH GEBU,LEBIH LEMBUT SEPERTI KAPAS RASA HAMPIR 90% SAMA SEPERTI APAM POLKADOT

1 ulasan:

  1. Itu hari sy buat apam ni dia keras,,,mula2 angkat dia lmbut lagi,,,bila lama kat luar dia jdi mkin kecut dan keras,,,,sebab ape ye blh jadi mcm ni

    BalasPadam