Khamis, 4 Ogos 2011

Blueberry cake

Bahan A :
Ø  250gm tepung sponge mix vanila
Ø  5biji telur (gred B)
Ø  50ml susu UHT  perisa penuh krim
Ø  50ml minyak masak
Ø  Bahan dalam suhu bilik
Cara A :
-       Masukan keseluruhan bahan-bahan di atas kedalam mangkuk mix
-       Mix bahan kek selama 5 ke 10minit sehingga adunan menjadi pekat dan naik sekali ganda dari asal
-       Adunan yang telah siap di bakar dalam acuan Loyang
-       Bakar selama 50minit kepanasan atas bawah 180c
-       Setelah siap boleh di sejukan dan di belah dua bahagian
Bahan B :
Ø  1 cawan whipping cream non dairy
Cara B :
-       Mix whipping cream dengan kelajuan tinggi sehingga naik dua kali ganda dari asal gebu dan kental
-       Cream siap untuk di gunakan (jika cream tidak di gunakan langsung pada kek,masukan cream ke dalam peti sejuk)
-       Kek yang sudah di belah tengah dan sapu bahan B di lapis pula dengan bahan C1 dan satukan dua bahagian sapu pula keseluruhan luar dan atas kek dan letak bahan C2 dan hias mengikut kesukaan
Bahan C :
Ø  Filling blueberry (C1)
Ø  Topping blueberry (C2)
Ada beza rasa dan rupa topping  dan filling

Tiada ulasan:

Catat Ulasan