Bahan A :
Ø 250gm tepung sponge mix vanila
Ø 5biji telur (gred B)
Ø 50ml susu UHT perisa penuh krim
Ø 50ml minyak masak
Ø Bahan dalam suhu bilik
Cara A :
- Masukan keseluruhan bahan-bahan di atas kedalam mangkuk mix
- Mix bahan kek selama 5 ke 10minit sehingga adunan menjadi pekat dan naik sekali ganda dari asal
- Adunan yang telah siap di bakar dalam acuan Loyang
- Bakar selama 50minit kepanasan atas bawah 180c
- Setelah siap boleh di sejukan dan di belah dua bahagian
Bahan B :
Ø 1 cawan whipping cream non dairy
Cara B :
- Mix whipping cream dengan kelajuan tinggi sehingga naik dua kali ganda dari asal gebu dan kental
- Cream siap untuk di gunakan (jika cream tidak di gunakan langsung pada kek,masukan cream ke dalam peti sejuk)
- Kek yang sudah di belah tengah dan sapu bahan B di lapis pula dengan bahan C1 dan satukan dua bahagian sapu pula keseluruhan luar dan atas kek dan letak bahan C2 dan hias mengikut kesukaan
Bahan C :
Ø Filling blueberry (C1)
Ø Topping blueberry (C2)
Ada beza rasa dan rupa topping dan filling
Tiada ulasan:
Catat Ulasan