Khamis, 4 Ogos 2011

Kek lapis asam manis

Bahan :
Ø  1cawan gula halus
Ø  1cawan majerin/butter
Ø  5biji telur ayam (gred C)
Ø  2cawan tepung gandum
Ø  1/2sudu kecil sodabikabonat
Ø  1/2sudu kecil baking powder
Ayak bahan
Ø  1/2sudu kecil esen pisang
Ø  3sudu besar susu pekat manis
Ø  asam manis
Cara :
-       Gula dan majerin/butter mix hingga kembang gebu dan putih
-       Masukan telur satu demi satu hingga habis
-       Masukan susu pekat manis dan esen pisang
-       Guna spatula masukan sekit demi sikit hingga habis dan kacau rata
-       Adunan yang dah siap masukan dalam Loyang beralaskan kertas minyak yang telah di gris dengan sedikit majerin/butter/minyak
-       Lapiskan berselang seli asam manis dan adunan hingga habis
-       Bakar kek pada suhu 180c selama 1jam dengan kepanasan atas bawah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan