Ahad, 14 Ogos 2011

moist coklat cake by mastura anggerik 1A

bahanA:
1cawan gula perang
1/4cawan gula halus
1tin susu cair
1cawan minyak
3/4cawan susu pekat manis
3/4cawan serbuk koko
1/4cawan milo

caraA:
-kesemua bahan A di satukan dan kacau hingga rata di atas api yang perlahan.
-matikan api dan sejukan seketika
-tapis adunan supaya tidak berketul-ketul

bahanB:
4biji telur A
1tsp "tsp = tea spoon" / sudu teh esen vanila

caraB:
-pukul bersama bahan B guna sudu hingga rata (seperti buat telur dadar)
-biarkan seketika

bahanC:
2cawan tepung gandum
1tsp "tsp = tea spoon" / sudu teh soda bikabonat
1tsp "tsp = tea spoon" / sudu teh baking powder

caraC:
-ayak bahan-bahan C dan ketepikan

cara-cara membuat:
-bahan A yang siap di masukan bahan B kacau rata-rata dan setelah itu masukan sikit-sikit bahan C hingga habis dan kacau hingga rata.
-masuk dalam bekas plastik tutup jangan rapat dan kukus selama 1jam

bahan TOPPING COKLAT:
1/2cawan serbuk koko
1/2cawan susu pekat manis
1/2cawan susu cair
1tbsp "tbsp = table spoon" / sudu besar minyak/butter/majerin

cara:
-kesemua bahan di kacau rata dalam mangkuk
-masak secara double boiler
-hias kek dengan colour rice

Tiada ulasan:

Catat Ulasan