Khamis, 4 Ogos 2011

Sponge cake coklat topping

Bahan A :
Ø  250gm tepung sponge mix coklat
Ø  5biji telur (gred B)
Ø  50ml susu UHT  perisa coklat
Ø  50ml minyak masak
Ø  12gm ovalatte
Ø  Bahan dalam suhu bilik
Cara A :
-       Masukan keseluruhan bahan-bahan di atas kedalam mangkuk mix
-       Mix bahan kek selama 5 ke 10minit sehingga adunan menjadi pekat dan naik sekali ganda dari asal
-       Adunan yang telah siap di bakar dalam acuan Loyang
-       Bakar selama 50minit kepanasan atas bawah 180c
-       Setelah siap boleh di sejukan dan di belah dua bahagian
Bahan B :
Ø  1/2cawan serbuk koko
Ø  1/2cawan susu pekat manis
Ø  1/2cawan susu cair
Ø  1/2cawan air
Ø  1sudu besar minyak masak
Cara B :
-       Bahan di atas masak dengan api yg perlahan sehingga sebati
-       Masukan air jika hendak topping sedikit cair
-       Kek yang sudah di belah tengah dan sapu bahan B satukan dua bahagian sapu pula keseluruhan luar dan atas kek dan taburkan sedikit colour rice hias mengikut kesukaan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan