Khamis, 4 Ogos 2011

sambal tempe warisan johor jawa

bahanA:
ubi kentang - gereng
tauhu petak - goreng
tempe - goreng
^ bahan di atas potong dan gaul dengan garam
kacang tanah - goreng
ikan bilis - goreng
suun - rendam dengan air panas dan toskan
tauhu kering - rendam dengan air panas dan toskan

bahanB:
*hiris semua
bawang kecik
bawang putih
lengkuas

bahanC:
santan kotak
kicap manis
cili boh
lada merah - hiris (buat hiasan)
garam,knorr pasti sedap dan serbuk ayam
1cwn air
cara:
- tumis bahan B hingga garing dan naik bau
- masukan cili boh gaul rata dan tumis hingga garing
- masuk semua perasa dan gaul lagi
- masuk air,santan dan masuk bahan semua sekali bhn2 A
- kacau bg rata dan goreng lagi hingga kuah td memekat dan kering
- akhir sekali masukan kicap dan cili merah setelah itu bolehlah di angkat dan di hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan